Magazin broj 796 - Španci koče Ronalda
JEDAN OD DERBIJA PRVOG KRUGA MUNDIJALA IGRAJU PORTUGALIJA I ŠPANIJA
 
Španci koče Ronalda
 
 
 
ŠPANIJA OSTALA BEZ SELEKTORA ĐULENA LOPETEGIJA, SADA JE VODI FERNANDO JERO
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Piše: Miloš Topalović
 
 
Iberijski derbi već u prvom kolu izaziva pažnju iz mnogo razloga, a glavni je: Ronaldo protiv Serhija Ramosa. Svetski kalibar napadača protiv klupskog druga koji je, po mnogima, najbolji defanzivac na svetu! Odmah iza toga je otkaz koji je Đulen Lopetegi dobio dva dana pred ovaj meč, jer je potpisao ugovor sa Realom da bude trener posle Mundijala. „Crvena furija” je zamenila Lopetegija ekspresno.
 
Iako su igrači tražili da mu se oprosti, predsednik Saveza nije hteo ni da čuje, pa je odmah sa pozicije sportskog direktora na mesto šefa stručnog štaba postavljen Fernando Jero.
 
Portugalija je došla u Rusiju sa oreolom šampiona Evrope, ali je niko ne svrstava u red kandidata za svetski tron. Fernando Santos nije ni poveo Edera, koji je Francuskoj doneo veliko slavlje. Iako je za mnoge Ronaldo 70 odsto selekcije, prošlost je sve dematovala. Oduvek su imali sjajne igrače, ali su samo 1966. godine blistali, i to zahvaljujući golovima Euzebija.
 
Kristijano sada ima poslednju priliku da uradi nešto veliko i značajno. Atmosferu među igračima pokvario je napad huligana na fudbalere Sportinga iz Lisabona, tako da i reprezentativci zaziru od takvih navijača.
 
U španskom taboru bilo stresa i pre smene Lopetegija. Kada je obelodanjen spisak, odmah je glas podigao Morata, dok je Markos Alonso ćutao.
 
Verovatno je zanemeo. Onda je na scenu stupio važan šraf – čuvar mreže De Hea. Poslednji događaji definitivno su uzdrmali hladnokrvnog golmana.
 
Rekao je da želi da mu se novi premijer Španije Pedro Sančez javno izvini zbog komentara o navodnoj umešanosti u slučaju seksualnog zlostavljanja. De Hea nije optužen, ali je uprkos tome Sančez, koji je tada bio vođa opozicije, javno rekao da ima problema što je on prvi izbor na golu pred EP u Francuskoj.
 
- Čim su se pojavile informacije, sazvao sam konferenciju za medije i rekao da je sve laž, ali su i dalje ljudi govorili o tome. Na kraju je istina isplivala na videlo i jasno je da je sve bila laž – rekao je De Hea za As. Sančez je posetio reprezentaciju Španije pred njen put u Rusiju i tada je iskoristio priliku da porazgovara sa De Heom. Iako je rekao da mu znači izvinjenje premijera, De Hea veruje da mu duguje da to učini i javno.
 
- Kulturno sam prihvatio njegovo izvinjenje. Poenta je da je ono što je tom prilikom rekao bilo javno, tako da smatram da njegovo izvinjenje treba da bude takvo. Takođe je istina da je veći deo javnosti pokazao nepoštovanje prema meni i nije se ni potrudio ni da mi se privatno izvini.
 
Lako je pričati o drugima u ovoj zemlji – naglasio je De Hea i dodao:
 
- Maksimalno smo koncentrisani na Mundijal i ništa nas drugo ne interesuje. Predano smo radili i ukoliko se ukaže prilika, osvojićemo titulu mada nikoga ne potcenjujemo.
 
Na pitanje da li je dobro prostudirao Ronalda, odgovorio je: 
 
- Prvi meč je uvek važan, naročito ako je protivnik težak i komplikovan kao Portugalija. Moramo igrati kao u kvalifikacijama, a to znači našu igru.
 
Ronaldo je dobro proučen. On je među najboljim igračima na svetu, a iza sebe ima odličan tim. Oni su evropski prvaci! Biće teška utakmica. Prosek godina Portugalaca je 28,4, što jasno govori da su igrači u zenitu karijera. Igraju sa dva zadnja vezna kako bi Ronaldo bio što rasterećeniji u napadu.