Magazin broj 766 - Novi lov na Evergrande

STARTUJE KINESKA SUPERLIGA

 

Novi lov na Evergrande

 

 

 

 

 

 Piše: Miloš Topalović

 

 

Pod pokroviteljstvom Ping An osiguravajućeg društva, startuje 15. šampionat Superlige Kine. Poslednjih sedam izdanja osvojio je Gvangžo Evergrande, koji je neprikosnoveni vladar kineskog fudbala. Od ove sezone, više nema trenera Skolarija, ali Kanavaro već ima iskustvo rada u Kini. Umesto Paulinja (Barsleona), došao je Gudelj koji je, takođe, već dugo u Kini.

Postoji nekoliko klubova koji će pokušati da iznenade šampiona. U prvom planu je Šangan SIPG, ali dobre ekipe imanu Hebei i pojačani Peking.

U Kini je teško prognozirati. Tako je prošle sezone najavljivana renesansa Điangsua, a na kraju se proveo kao bos po trnju.

U osnovi, posle transfer-buma, nije bilo previše promena u klubovima. Fudbalski savez Kine je pre godinu dana uveo pravilo prema kojem će klubovi plaćati porez od 100 odsto na transfere stranih fudbalera. Novac od poreza biće usmeren u razvoj mlađih kategorija kineskog fudbala kako bi postao konkurentniji na međunarodnoj sceni.

Ovo pravilo će sigurno ograničiti ogromne transfere koje su klubovi ostvarivali poslednjih godina, plaćajući na desetine miliona evra za igrače iz Evrope. Novo pra­vilo na snagu je stupilo 19. juna 2017. i odmah je dovelo u pitanje potencijalne transfere velikih zvezda (Runi, Dijego Kosta...) o kojima se mesecima nagađalo i na kraju se nisu ostvarili.

Čelnici vrha kineskog fudbala prethodno su smanjili broj stranaca sa četiri na tri u startnoj postavi, sve u cilju da se unapredi tamošnji fudbal i ojača reprezentacija. Takve odluke proizvod su enormnog trošenja novca na transfere i plate Hulka, Teveza, Pelea, Oskara Vitsela...

Konačan cilj je da reprezentacija Kine napravi veliki uspeh na nekom od Mundijala, čiji bi domaćin trebalo da bude.

Definitivno, Kina prestaje da bude obećana zemlja za fudbalere. Od ovog prelaznog roka, svako izbegavanje poreza od strane klubova kažnjavaće se oduzima­njem bodova!

Svim klubovima koji posluju s gubitkom nametnut je stopostotan porez na transfere iznad 45 miliona jena (otprilike 340.000 evra). Naravno, proradila je kreativnost pa su to pravilo klubovi zaobilazili pozajmicama ili plaćanjem odšteta od strane „treće strane”.

Ali situacije kao s francuskim napadačem Modesteom, koji je došao na dvogodišnju pozajmicu iz Kelna ili kongoanskim napadačem Bakambuom, čiju je odštetu od 40 miliona evra platila „treća strana”, više se neće ponavljati. Kineski fudbalski vlastodršci, videvši da njihova pravila bivaju izigrana, dodatno su „zaoštrili retoriku”.

- U slučaju fudbalera koji dolaze u kineske klubove kao slobodni igrači, posle poništavanja ugovora s pređašnjim klubom, klauzula otkupa plaćena od strane klubova smatraće se iznosom transfera. Što se tiče klubova koji dovode igrače na pozajmicu s opcijom kupovine, iznosi pozajmice i potencijalan iznos transfera, biće dodati ukupno potrošenoj sumi kako bi se utvrdilo moraju li platiti porez – piše na sajtu FS Kine.

Klubovima uhvaćenim u izbegavanju plaćanja poreza biće oduzeti bodovi u sezoni 2018. Da se ne šale, pokazuju i propisane kazne. Klubovima koji izbegnu da plate manje od 340.000 evra za stranog igrača i 150.000 za domaćeg, biće oduzet jedan bod u sezoni 2018, a onima koji izbegnu plaćanje do 675.000 evra za stranog igrača i 300.000 za domaćeg, biće oduzeta tri boda. Onima koji izbegnu plaćanje do 1,35 miliona evra za stranog igrača i 600.000 za domaćeg, biće kažnjeni oduzimanjem šest bodova, a 10 bodova manje imaće oni koji izbegnu plaćanje do 2,7 miliona evra za stranog igrača i 1,2 za domaćeg.

Najveća kazna je oduzimanje 15 bodova, a nju će zaraditi svi koji izbegnu plaćanje više od 2,7 miliona evra za stranog i 1,2 miliona za domaćeg igrača.

Politika U-23 domaćih igrača primenjuje se i u ovoj sezoni. Isto kao i 2017, bar jedan domaći igrač koji je mlađi od 23 godine, mora da bude u startnoj postavi. Sa strancima je drugačije:

- Broj stranih igrača na spisku kluba je smanjen sa pet na četiri.

- Ukupan broj stranih igrača pod ugo­vorom smanjen je sa sedam na šest. 

- Klubovi mogu da registruju po jednog igrača (osim golmana) iz Fudbalskog saveza Hong Konga, Makaa, Kineskog Taipeja kao maternjeg.

- Prema FS Kine nenaturalizovan igrač je onaj koji je prvi put registrovan kao profesionalni fudbaler u jednom od tri pomenute fudbalske asocijacije.

 

Pato suspendovan

Alešandre Pato nekada je važio za najvećeg talenta brazilskog fudbala. U Evropu ga je doveo Milan, za koji je igrao 150 puta i postigao 63 pogotka, ali brojne povrede su poremetile tok njegove karijere.

Iz Kine želi da ode i s 29 godina ponovo mašta o povratku u Evropu. Potezom tokom utakmice azijske Lige šampiona protiv Kičija (3:0) napravio je korak napred u tom planu, ali i razbesneo čelnike aktuelnog kluba. Odmah posle izmene u 62. minutu, ljutito je otišao u svlačionicu, nije pozdravio ni navijače, ni saigrače, a ni protivnike. Navodno je napravio i haos u svlačionici pa je trener Paulo Sousa zatražio da ga klub kazni.

I zaista, Pato je rekordno kažnjen. Navodno će platiti 50 hiljada dolara, a i izbačen je iz ekipe u koju je stigao u januaru prošle godine.

 

Vera u Piksija

Dragan Stojković Piksi produžio je ugovor sa kineskim Gvangdžuom do 2021. godine. Pominjao se kao jedan od najozbiljnijih kandidata da vodi Srbiju na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Međutim, izgleda da je otpao sa spiska, jer je saopšteno da je produžio ugovor sa kineskim Gvangdžuom za još četiri godine.

Navodno će po godini dobijati 9 miliona evra.

 

Sjajni Izraelac

Najbolja akvizicija, od stranih fudbalera, ne dolazi iz Južne Amerike! Procentualno najveću vajdu ima Dragan Stojković. Njegov napadač, Izrealac Eron Zahavi, postigao je 38 golova na 45 utakmica od 2016. godine.
 
STRANCI
 
Peking Renhe: Augusto Fernandez (Arg), Ivo (Bra), Haime Ađovi (Ekv), Ajub Masika (Ken)
Peking Sinobo: Renato Augusto (Bra), Sedrik Bakambu (DRK), Džonathan Soriano (Špa), Džonathan Viera (Špa)
Čančunj: Jatai Marinjo (Bra), Lase Vibe (Dan), Odion Igalo (Nig), Anzur Ismailov (Uzb)
Čongking: Lifan Nikolas Agire (Arg), Luiz Fernandinjo (Bra), Fernandinjo Enrike (Bra), Alan Kardec (Bra)
Dalian Jifang: Mate Maleš (Hrv), Hose Fonte (Por), Niaša Mušekvi (Zim), Janik Karasko (Bel), Nikolas Gaitan (Arg)
Gvangdžo Evergrande: Alan Karvaljo (Bra), Rikardo Gulart (Bra), Nemanja Gudelj (Srb), Kim Džong-gvon (J.Kor)
Gvangdžu R&F: Renatinjo (Bra), Žunior Urso (Bra), Eran Zahavi (Izr), Marko Perović (Srb)
Gujčžou Žičeng: Nikica Jelavić (Hrv), Bubakar Travali (Gam), Tjaron Šeri (Hol), Mario Suarez (Špa)
Hebei Čajna :Ezekjel Laveci (Arg), Havier Maskerano (Arg), Ernanes (Bra), Žervinjo (Obala Slonovače)
Henan Jianje: Kristijan Basogog (Kam), Edi Gomes (G.Bis), Rikardo Vaz Te (Por), Huan Kala (Špa), Orlando Sa (Por)
Điangsu: Suning Ramires (Bra), Aleks Teišeira (Bra), Benjamin Moukanđo (Kam), Gabriel Paleta (Ita), Ričmond Boaći (Gan)
Šandong: Luneng Žil (Bra), Dijego Tardeli (Bra), Gracijano Pele (Ita), Papis Sise (Sen)
Šangaj Šenhua: Fredi Gvarin (Kol), Đovani Moreno (Kol), Obafemi Martins (Nig), Oskar Romero (Par)
Šangaj SIPG: Elkeson (Bra), Hulk (Bra), Oskar (Bra), Odil Ahmedov (Uzb)
Tjencin Ćuenđen: Aksel Vitsel (Bel), Alešandre Pato (Bra), Antoni Modeste (Fra), Kvon Kjung-von (J. Kor)
Tianđin Teda: Žonatan (Bra), Feliks Bastians (Nem), Frank Ačeampong (Gan), Džoh Obi Mikel (Nig)