Magazin broj 752 - Srbijo, samo hrabro!
PUT DO RAJA KROZ PREDVORJE PAKLA
 
 
Srbijo, samo hrabro!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Piše: Vladimir Šoškić
 
 
 
Nije ovo neka apokaliptična misao, nije vezana ni za bilo šta što se dešavalo devedesetih, već samo sportsko priznanje da ne postoji vrelija dvorana gde bi Srbija mogla da počne učešće na Evropskom prvenstvu u rukometu od one u Splitu. 
 
Grad pod Marjanom, jedan od najlepših koje Jadran „pipa”, kao i ostali domaćini šampionata (Zagreb, Varadžin i Poreč), postaće centar rukometnog sveta ovoga
petka. Najbolje što Evropa ima biće podeljeno u četiri grupe da bi posle te faze usledilo doigravanje (tri tima iz grupe idu dalje), a zatim i eliminaciona faza.
 
Srbija i Hrvatska nalaze se u A grupi, a njihov meč je zakazan za 1. kolo, dok su ostali članovi tog šešira Island i Švedska.
 
Grupa jaka kao sama zemlja. 
 
- Nalazimo se u najjačoj grupi, nadamo se da ćemo proći. Naporno radimo na tome. Ne opterećujem se Hrvatskom, oni su za mene ista reprezentacija kao Island i Švedska. Sve su to dobri protivnici sa kojima moramo da se nadigravamo. Rekao sam da očekujem pravi prijem za moje momke i mene još kada je bilo daleko od Evropskog prvenstva... Više ne razmišljam o tome, već o drugim stvarima - poručuje povratnik na klupi Srbije Jovica Cvetković.
 
Slično mišljenje kao i selektor ima Petar Đorđić.
 
 
- To je prva utakmica, najveći fokus je na tom meču. Ali posle Hrvata, čekaju nas dve jako dobre ekipe. Moramo svi da se koncentrišemo na utakmicu sa komšijama, imamo vremena da se spremimo, da
radimo kvalitetno i da iz dana u dan ispravljamo nedostatke, a kada takmičenje počne, da budemo pravi - poručio je 27-godišnji rukometaš nekoliko dana pred šampionat i dodao:
 
- Ti kao sportista se u svakoj utakmici potrošiš, jer imaš motiv, a protiv Hrvata će on biti najveći. Svi momci koji su ovde, a zajedno radimo više od dve nedelje, jedva čekamo prvi meč i otvaranje. Kada počne duel sa Hrvatima, niko neće razmišljati da li da se štedi i šta ga posle nje očekuje.
 
Svako će dati maksimum, odmoriti se dan i onda i u sledećem meču pružiti sve koliko može u tom trenutku. Tako u svakoj utakmici na prvenstvu. Zato smo reprezentativci i zato smo ovde. Svestan sam da će atmosfera biti paklena, ali isto tako znam da svako od naših igrača zna da se takva utakmica možda jednom u karijeri doživi. To je ostvarenje snova za sportistu i sviž smo toliko motivisani da jedva čekamo početak i da uživamo.
 
Prvi put, još od braće Janić u veslanju, neko se usudio da promeni reprezentaciju. Ovaj put, srećom po nas, Stefan Vujić je šahovnicu zamenio srpskim dvoglavim orlom i biće organizator igre našeg nacionalnog tima na prvenstvu.
 
Rođeni Riječanin karijeru je počeo u Poreču, igrao je za Zagreb, kao i za mlađe selekcije Hrvatske, a sa A timom osvojio je srebrnu medalju na Mediteranskim igrama 2013, pre nego što je u novembru odlučio da obuče dres Srbije i dobije priliku da debituje baš protiv Hrvatske u Splitu.
 
- Verovatno će biti uvreda sa tribina, uvek se nađe neki pametnjaković... Ne zamaram se tim stvarima, siguran sam da niko neće uleteti na teren da nas bije. Čuo sam i da će obezbeđenje biti veliko, a ako i dođe do nekog incidenta, napraviće sami sebi zlo. Nadam se da će sve najbolje proći. Hrvatska je dobro znani protivnik, na njima je pritisak jer imaju imperativ rezultata otkad su dobili domaćinstvo turnira. Tenzije i stres im rastu, mnogo su uložili u svim aspektima u organizaciji... Imaju ogroman pritisak i to može da bude naš veliki plus - rekao je Vujić Tanjugu u najavi meča.
 
Evropsko prvenstvo počinje 12. januara i traje do 28. januara.
 
SRBIJA
 
Golmani: Vladimir Cupara (Ademar Leon, Španija), Tibor Ivanišević (Handbold, Danska);
Desna krila: Darko Đukić (Kjelce, Poljska), Bogdan Radivojević (Rajn Neker Leven);
Leva krila: Dobrivoje Marković (Zagreb), Nemanja Ilić (Tuluz, Francuska);
Centralni bekovi: Stefan Vujić (Steaua, Rumunija), Petar Nenadić (Fuhse Berlin, Nemačka), Nemanja Obradović (Visla Plok, Poljska);
Levi bekovi: Žarko Šešum (Gepingen), Petar Đorđić (Meškov Brest, Belorusija), Milan Jovanović (Vojvodina);
Desni bekovi: Nemanja Zelenović (Magreburg, Nemačka), Marko Vujin (Kil, Nemačka);
Pivoti: Bojan Beljanski (Bregenc, Austrija), Mijajlo Marsenć (Vardar, Makedonija).
 
11.000 Hrvata protiv naših
 
Na otvaranju prvenstva Srbija će igrati protiv domaćina i za taj meč, prema vestima iz Hrvatske, ulaznica više nema! Spaladium arena, čiji je kapacitet 11.000 mesta, biće krcata 12. januara. Početak duela između Srbije i Hrvatske planiran je za 20.30. Pre naše utakmice, u istoj dvorani snage će odmeriti Švedska i Island. Nema sumnje da će na tribinama biti i onih koji navijaju za Srbiju, ali će to morati da rade veoma oprezno.