Magazin broj 796 - U boj, junaci!

SRBIJA ZAPOČINJE UČEŠĆE NA MUNDIJALU U RUSIJI MEČOM PROTIV KOSTARIKE

U boj, junaci!

 

PREMIJERNU UTAKMICU SRBIJA NA SVETSKOM PRVENSTVU IGRA PROTIV KOSTARIKE. TOG 17. JUNA, SVI ĆE U NAŠOJ ZEMLJI ŽIVETI I DISATI ZA POBEDU IZABRANIKA MLADENA KRSTAJIĆA
 

 

 

 

 

 Piše: Vladimir Šoškić

 

Za Srbe, Mundijal počinje onoga dana kada momci u crvenim dresovima, pod srpskom zastavom, izađu na teren. U nedelju od 14 časova ne postoji ništa važnije nego utakmica „orlova” protiv Kostarike.

Srpski nacionalni tim je poslednje dve provere pred duel sa centralnoameričkom selekcijom imao protiv njihovih južnih komšija. Protiv Čilea smo delovali prilično slabo (0:1), a utisak je popravljen demoliranjem Bolivije (5:1).
 
Čini se da postoji malo dilema kod našeg selektora. Da li protiv Kostarikanaca krenuti sa jednim ili dva zadnja vezna, kao i da li prednost dati Sergeju Milinković-Saviću ili Ademu Ljajiću? U nekim varijantama, moguće je da obojica budu u postavi.
 
Kostarika nas nije oduševila u prijateljskim mečevima pred Mundijal.
 
Posebno smo mogli da im vidimo slabosti protiv Belgijanaca.
 
„Crveni đavoli” su ih nabili u 16 metara, nisu im dali da dišu, a sve golove su postigli iz kaznenog prostora. Jadao se selektor Ramirez posle meča da mi ne igramo, tako i da nemamo Azara (kojem nije mogao da se seti imena, pa mnogi nagađaju da je bio pijan na konferenciji).
 
Nije slagao Ramirez. Mi zaista ne igramo poput Belgije. Ne mislimo samo na kvalitet, već i na širinu igre. Dok mi, uglavnom, rivala teramo da širi odbranu, Belgijanci vole da suze prostor. Ali ni Kostarikanci nemaju odgovor na Aleksandra Mitrovića u slučaju dobrog centaršuta.
 
Ono što ne bismo smeli da dopustimo nikako, jeste da dozvolimo posed na sredini.
 
Ima izuzetno brzu transformaciju, Brajan Ruiz ume i van 16 da postigne gol, a građa mu je skoro pa idealna za šunjanje kod prekida.
 
Ne bi valjalo da se i Kejlor Navas razbrani. Golman Reala iz Madrida je, uz pomenutog Ruiza, najzvučnije ime ove selekcije. Slavu je stekao braneći na prošlom Svetskom prvenstvu kada su Kostarikanci u grupi eliminisali Englesku i Italiju. Ipak, ni on nije svemoćan. Lepo su nam to pokazali Belgijanci, koji su iskoristili krhku odbrambenu liniju Kostarikanaca ispred Navasa.
 
- Kostarika je za nas finale. O drugim rivalima ne treba sada pričati. Radili smo analizu te reprezentacije. Imaju i vrlina i mana, ali o tome nije moje da pričam, jer ima u stručnom štabu boljih stručnjaka od
mene koji se time bave – poručuje Aleksandar Prijović, momak koji će imati ulogu džokera Mladena Krstajića.
 
Protiv Gruzije postigao je gol koji je odveo Srbiju na Mundijal. Prijović ne krije da ne bi ništa menjao za uvodni meč na Svetskom prvenstvu.
 
- Zašto bih to radio ako mogu da postignem gol i protiv Kostarike. Taj gol protiv Gruzije bio mi je prvi u dresu Srbije, pokazalo se kao veoma važan za tim, uticao je da ostvarim svoj san i da sada zajedno sa saigračima uživam u svakom trenutku boravka u Rusiji – naglasio je Aleksandar Prijović.